* Artık bütçenizi de denk getirip evinize yeni nesil bir TV almaya karar verdiniz. Piyasada da oldukça fazla seçenek olması sizin seçim yapmanızı epeyce zor hale getirecektir. Seçimlerin en başında zaten teknolojik seçim yapmak yani LCD veya Plazma TV' ye karar vermek geliyor. Seçiminiz her ne olursa olsun her iki teknolojiyi de içeren dikkat edilmesi gereken noktaları maddeler halinde vermeye çalışcağım.
* Dikkat edilmesi gereken noktaların başında ekran büyüklüğü ve ekranın çözünürlüğü gelir. Artık LCD TV' ler için büyük ekran tanımına uyabilen alt limit 32" yani 82 ekran boyutunda iken plazmalarda 42" yani 106 ekran giriş seviyesini oluşturmaktadır. LCD TV' ler gerçek yüksek çözünürlüklü yayın (Full HD, True HD) standartını 40" üzeri ekran boyutlarında sağlamış durumdalar. Ancak bu tür ürünlerde nispeten pahalı. Ama aldığınız LCD TV en az 1366x768 çözünürlüğü sağlamalıdır. Eğer tercih plazma ise bu teknolojinin üst sınırı bu tür bir cihazla tam yüksek çözünürlüklü yayının bir alt seviyesi yayını izlemek mümkündür. (Tam HD=1920x1080, Yarım HD=1366x768) Plazmada seçiminiz bir önceki nesil TV' ler ise burada bu çözünürlük 852x480 seviyesinde olacaktır. Nispeten fiyat avantajı vardır, ancak geleceğe çok fazla hükmeden bir ürün olmadığı açık.
* Bağlantı çeşitliliği diğer önemli bir nokta. Cihaz üzerinde ne kadar fazla sayıda giriş/çıkış varsa bu cihazın fonksiyonelliğini arttıracaktır. Eğer cihazınızdan HD yayınlarını göstermesini istiyorsanız bu cihazınız üzerinde yüksek yoğunlukta sayısal verilerin (görüntü ve ses) TV' ye aktarılmasına imkan veren HDMI bağlantısının olacağı anlamına gelmektedir Bu giriş en az 1 adet olmalıdır. Bazı modellerde 2 girişte bulmanız mümkündür. Sayının artması cihaza aynı anda HDMI girişi üzerinden bağlanabilecek cihaz sayısını arttıracaktır. Bununla beraber cihaz üzerinde R, G, B (komponent), S-Video veya Komposit (Tos girişleri, bir sarı, bir kırmızı ve beyazdan oluşan giriş) girişlerinin de aynı anda cihazda olması cihazın gücünü arttıracaktır. Eğer cihazınız üzerinde HDMI giriş yoksa sa en az bir DVI giriş olmalıdır. HDMI bağlantı da görüntü ve ses aynı kablo üzerinden sayısal olarak iletilirken DVI bağlantı da iletilen sadece görüntüdür.
* Cihazın panelinin (ekranının) tepki süresi. Özellikle LCD TV' ler için çok önemli olan bu parametre ekrandaki görüntülerin berrak ve akıcı olmasını sağlıyor. LCD monitörler için 1ms (saniyenin 1000' de biri) seviyelerine kadar inen tepki süreleri normal LCD TV' ler için iyi modellerde 4-8ms olarak veriliyor. Eğer öğrenme şansınız varsa almayı düşündüğünüz TV' nin bu değerini kesinlikle öğrenin. Küçük olması her zaman daha iyi sonuçlar verecektir.
* Ekran parlaklığı (birimi cd/m2) ve kontrast oranı (500: 1, 1000: 1 gibi) cihazın size sunduğu görüntünün parlaklığı ve canlılığı hakkında size bilgiler verecektir. Daha yüksek değerler daha iyi sonuçlar demektir.
* Ses çıkış gücü : Hangi model veya marka TV alırsanız alın ses konusunda böyle incecik bir yapıya sahip cihazın size özlem duyduğunuz ses kalitesini verme şansı yoktur. Bu nedenle çok rahatsız eden bir durum yoksa bu parametreye çok takılmayın. Evinize büyük ekran bir LCD veya Plazma aldığınızda bir ev sinema sistemi almanız kaçınılmaz olacaktır.
* Ekrandaki görüntünün kalitesi de en önemli noktalardan biridir. Kaliteyi belirleyen unsurların başında panel ve bu paneli süren elektronik kartın donanım ve yazılımsal tasarımı gelir. Aynı paneli kullanmalarına rağmen donanım ve yazılım farklarından dolayı çok farklı sonuçlar elde etmek mümkündür. Ekranda size bir cam arkasından bakıyormuş gibi bir bulanıklık hissi veren ürünlerden uzak durun. Görüntüdeki berrarlık ve keskinlik kalitenin en önemli göstergelerinden biridir. Ayrıca pek çok satıcının özellikle zıt renkler kullanarak yaptığı ürün tanıtımlarına da pek itibar etmeyin. Ürünü özellikle mat renklerde inceleyin. Özellikle siyah sahnelerde ekranda gördüğünüz siyaha çok yakından bakın. Eğer gerçeğe yakın her yerde hemen hemen aynı tonda bir siyah görüyorsanız bu ürünün kalitesini size söyleyecektir. Ancak siyah içinde değişik tonlar ve farklılıklar görüyorsanız bu da ürünün bu yöndeki performansının pek de iyi olmadığını anlatacaktır.
* Son olarak da fiyat/performans karşılaştırması yapmayı ihmal etmeyiniz. Siz ne vereceksiniz ve karşılığında ne alacaksınız. Kullanmayacağınız şeylere asla para vermeyin. Her özelliğin hayatınızdaki karşılığını ve size ne fayda getireceğini sormayı ihmal etmeyin.